Pages

2011. szeptember 10., szombat

Laszkarisz Mária


Hanyatló birodalomból érkezett 1218-ban egy hanyatló országba. Apja, I. Theodórosz nikaiai császár egész életét végig harcolta, hogy területeit megtarthassa, hogy megmenthesse a Bizánci Birodalmat. Lány kezét a keresztes hadjáratról visszatérő II. András kérte meg fia, a későbbi IV. Béla számára. Esküvőjükre 1220-ban került sor, Mária ekkor körülbelül 14 éves lehetett. A házasságból tíz gyermek született.
Végig segítette férjét abban, hogy trónra kerülésekor szilárd kézzel uralkodhasson. Az erős Magyar Királyság megteremtésén fáradoztak, az eszközökben nem válogattak. De tervük nem sikerült.
1240-ben az országnak szembe kellett néznie addigi legnagyobb katasztrófájával. A tatárok egy éves dúlása alatt a királyné végig férje oldalán menekült, egyik várból a másikba. A menekülés során két gyermekét veszítette el.
A tatárok kivonulása után, támogatva férje kővár építési programját a Nikaiaból magával hozott ékszereit ajánlotta fel, amelyek értékéből felépítették a visegrádi várat. A vár margitszigeti apácák mentsvára lett.
                                            forrás
Életének utolsó szakaszában még meg kellett érnie, hogy férje és fia, István egymásnak ugrik a keleti országrész miatt. A belháborút István nyerte meg.
A sors ez után sem volt kegyes vele. 1269-ben elvesztette legkisebb gyermekét, Béla herceget. Így életének utolsó évét a gyász határozta meg, hiszen 1270 májusában férje is meghalt.
1270 nyarán halt meg, a leírások szerint Esztergomban férje és Béla herceg mellé temették. Sírjuk sajnos nem maradt fent.
A Laszkarisz Mária gyűrű tervezésekor a bizánci ékszerek stílusát vettem alapul. A bizánciak a Római Birodalom bukása után annak jogos örökösének tartották magukat. Az ötvösök főként olyan ékszereket alkottak melyek magukban hordozzák a római hagyományokat. Gyakoriak voltak a nagyméretű gyűrűk, melyeknek közebén egy-egy drágakő csillogot.

Ez a gyűrű is hasonló hozzájuk. Közepén egy gyönyörű, 16mm-es Swarovski kristály található, melyet aprólékos RAW technikával foglaltam be és díszítettem. A gyűrűnek nem csak az eleje, hanem a hátoldala is aprólékosan kidolgozott és törekedtem arra, hogy minél tömörebb összhatású legyen. Csupán két szín, a vörös és az ezüst van jelen, mely szintén egy fajta római jelleget ad a gyűrűnek, letisztult mégis királyi.


Laszkarisz Mária olyan nő volt, aki megjárta a poklot, mégis végig úgy kellett viselkednie, mint egy királyné. Tűrnie és túl élnie kellett akkor is, mikor másnak már nem lett volna ereje. Méltó arra, hogy történelmünk nagy nő alakjai közözz tartsuk számon.




Idézet: Egy 1247-es oklevél

6 megjegyzés:

  1. Fenséges lett, nagyon tetszik, s látszik rajta milyen nagy odafigyeléssel készítetted, és a történet is magával ragadó.Már alig várom a többit.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dicséretet! Régóta ügyködök rajta, hogy a "gyöngyfűzési" és "történészi" oldalamat összehozzam. Igyekszem az újabb ékszerekkel!

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos a gyűrűd, de a hozzá fűzött történet is lenyűgöző. Le a kalappal mindkettőért!

    VálaszTörlés
  4. Kukkants be a blogomba, meglepi vár!:-)))

    VálaszTörlés
  5. Orsi KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!
    A napokban tovább is adom!

    VálaszTörlés